homepage De Wereld aan de Wand

In het onderstaande fragment van een schoolwandkaart van Java uit 1922 zijn twee scheuren in het papier met behulp van plakband 'gerestaureerd'. De kunststof drager van het plakband laat na een aantal jaren weer van het papier los, maar lijmresten en, daaronder, aangetast papier blijven helaas zichtbaar als twee ontsierende, bruine stroken.
Soms kan nog aanwezig plakband zonder al te veel beschadigingen verwijderd worden. Dat is ook gelukt in geval van de hieronder afgebeelde, via een zeer bekende advertentiesite aangeschafte ("in prima staat!!") wandkaart. De restauratie van de kaart moet dan echter nog beginnen.
Een minstens zo desastreuze 'restauratiemethode' is het dichtsmeren van scheuren en gaten met dubieuze lijmsoorten (zie hieronder). Ook de slordige wijze waarop de stokken soms zijn herbevestigd of zelfs verlijmd aan de kaart, stemt niet tot vrolijkheid. Beschadigde witranden buiten het kader van de kaart vallen helaas vaak ten prooi aan 'kaartenknippers'. Wees gewaarschuwd!


De conservering en berging van stokkaarten is systematisch beschreven in de afstudeerscriptie 'Stokkaarten op de kaart gezet' van F. Leffelaar (Instituut Collectie Nederland, Amsterdam, 2009).